Det sies at man skal være ytterst forsiktig med kaste stein i et glasshus, la meg være den første til å innrømme at jeg nå skal pælme den steinen så hardt jeg kan!

La meg nå føst foreta en kort introduksjon. Skrotten min har rukket å opparbeide seg syvogtyve årringer på stumpen og film er en av mine største interresser. Ikke bare de typisk gode filmene alle er enige om, men også alt som er av film. Jeg koser meg like mye med et tungt mesterverk som Memento som jeg gjør med typiske popcorn filmer som i perioder truer med å ta over landets kinoer. Noen ganger kan det være pokker så deilig å bare synke ned i kinosetet – eller sofaen hjemme, og sette på en totalt hjernedau underholdningsbombe av en film som har nøyaktig en egenskap; nemlig det å underholde ved hjelp av humor, fancy effekter og masse bang bang. Det er ikke dumt å smile litt!
Det er nettopp derfor jeg mer eller mindre fikk Dagbladet så langt opp i hersen at naboen vurderte å gi meg hjertekompressjon og pustehjelp! Filmen det er snakk om er The Mummy 3: Dragekeiserens Grav og dagbladets *host* proffesjonelle anmelder Vegard Larsen er alt annet enn fornøyd. Denne omtalen er en parade av kritiske bemerkninger. Ikke bare er filmen banal, tåpelig og dårlig, men Larsen presterer også å konkludere med følgende: "Fjortisene vil nok la seg kjøpe." Jeg tviler ikke, fjortisser liker jo ofte lette filmer. Men hva med oss som har ett par år ekstra på baken? Er vi komplett fjortiss i skallen om vi lar oss underholde av hjernedøde popcorn filmer som byr på en tirade med småfeil?

Nå vet jeg ingenting om Larsen som person, for alt hva jeg veit har han et iq nivå godt nok for mensa og får tiden til å gå med å lese bøker av russiske filosofer, løse nasa’s matematiske utfordringer og ser filmer av den intellektuelle typen døgnet rundt, men det å stemple alle som faktisk liker lettsindig underholdning for fjortisser er i mine øyne å ta rennafart over grensen for hva som burde være akseptabelt. Jeg har ingen problemer med å lese anemeldelser som kritiserer filmer jeg selv liker, smak er inviduelt og det er nettopp det som sikrer oss et herlig og rikt mangfold av filmer. Men da får man kritisere filmen, og ikke slenge dritt til de som faktisk liker disse filmene!
 I ny og ned dukker det opp tyngre filmer som umiddelbart blir stemplet som mesterverk selv om brorparten av dagens filmer er av typen kommersielt og lettsindig. Men sier ikke det litt? Vi lever i en verden hvor skjeggete terrorister, norske wanna-be terrorister, og amerikanske presidenter av den gærne sorten regjerer. Samtidig lever vi alle i et samfunn hvor den rød-grønne regjeringen gjør sitt ytterste for at vi normalt lønnede skal slite stumpen av oss samtidig som de rike blir rikere. Er det rart dagens publikum liker å koble av med en enkel underholdningsfilm i ny og ne?

The Mummy 3 er tross alt del tre i denne fantasifulle triologien som kan minne mye om en Indiana Jones Light, det betyr at publikummet allerede har møtt dette konseptet to ganger tidligere, og om vi først drar på kino for å se denne filmen gjør vi det for at vi vet hva vi får, og vi vil ha det. Både vi og filmbransjen er nemlig avhengig av disse popcorn filmene. De store filmselskapene er avhengig av noen blockbustere for å fylle opp kassen slik at de har råd til å kjangse på dypere og tyngre filmer som slettes ikke er garanterte suksesser. Det er tross alt disse blockbusterne som sikrer oss virkelig gode og smalere filmer! Og ikke minst er vi avhengig av mangfoldet de bidrar til, tenk så dørgande kjedelig det ville ha vært om vi kun skulle få filmer fra Hollywood som krever høyere utdannelse for å kunne nyte!

En annen ting som interresserer meg litt med Larsens såkalte anmeldelser er selve anmeldelsen satt i forhold til karakteren. Mannen har seks mulige karkaterer og velger å gi den en treer, han plasserer den midt på treet etter å ha kritisert filmen for det meste og stemplet dens publikum som fjortisser. Kjære Larsen; vil dette si at du er halv fjortiss under topplokket selv?

Moralen i historien er enkel; film er like inviduelt som musikk, klær, sko, brennevin og brus, vi har alle vår smak og det har også anmelderne. Selvfølgelig skal de få kunne kritisere en film i huet og rævva om de vil, men hold dere til filmen, ikke snakk nedsettende om folkene som liker disse filmene. Det er tross alt vi som holdere dere anmeldere med jobb!!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende