Dette er muligens årets råeste actionfilm og i hovedrollen finner vi ingen ringere enn Jason Statham, mannen som har klatret til topps blandt actionstjernene i nyere tid. Men Crank har også fått mye kritikk for nettopp å være så actionfylt.

Chev Chelios er leiemorderen som vil ut av gamet, men dette setter selvfølgelig sinnet i kok hos hans kunder. En av de bryter seg inn og forgifter Chev med en gift som jobber raskere dessto roligere man er. Men om Chev kan holde seg i en adrenalinskapende form, så kan han muligens skaffe seg tid nok til å ta rotta på sin attentatsmann. Men for å produsere adrenalin må Chev utsette seg for endel halsbrekkende situasjoner og dermed setter han igang en rekke begivenheter som inkluderer å kjøre igjennom ett kjøpesenter, ha sex midt i chinatown og slå ned haugevis av folk. Chev har dårlig tid og ingen skal få stoppe han!

Statham har klatret rask av listen av den nyere tids største actionstjerner. Med roller i filmer som Lock, Stock and Two Smoking Barrels, Snatch, Chaos og de to Transporter filmene hersker det ingen tvil, dette er mannen som vil servere oss de råeste actionfilmene i årene som kommer. Men kan det bli for mye av det gode? Det blir mest naturlig å sammenligne Crank med Transporter siden de har endel likheter. De fleste er vel enig med meg i at Transporter filmene var underholdende og råe, men at de også gikk litt for langt til tider. Det ble liksom så veldig fantastisk. Vel, trekk pusten nå, men Transporter filmene er ingenting imot Crank når det kommer til action, tempo og urealistiske scener.

Det første som slo meg ved denne filmen var mangelen på sytråd. Ikke bokstavelig talt, men filmatisk sett. Selv actionfilmer bør ha en rød tråd de følger og scenene bør være laget slik at de fremkaller ett inntrykk av helhet. Crank sleit som rakkern med
dette til tider desverre. Ofte virka det som regissørene, jepp det er to av de og de har også skrevet manuset, har hatt endel gode ideer men istedet for å skape noe imellom disse ideene, så har de bare filmatisert dem og lagt de etterhverandre. Dette var rett og slett en merkelig følelse å få, men merkeligere var det at filmen alliekvel holdt hodet over vannet. Jeg er ikke helt sikker på hvordan, men de to regissørene Mark Neveldine og Brian Taylor har skapt et helt eget filmatisk utrykk som de melker for alt det er verdt. Istedet for en tradisjonell actionfilm fremstår Crank som en slags action-tegnefilm med virkelige skuespillere. Dette er et inntrykk som ytterligere forsterkes ved filmens råe scener. Det er flott, det er fantastisk, det er urealistisk og til tider blir det også makabert. Hva sies om å rase inn i ett kjøpesenter med en bil, svinge, velte, ta salto og lande i rulletrappa på vei opp? Det verste at det stort sett går greit, Genitrekket til Neveldine og Taylor er at de har blandet inn en stoooor dose humor og Jason Statham i denne actionfantasien. Jeg klarte iallefall ikke å holde tilbake latteren og fremsto vel mer som en fnisete fjortiss der jeg satt og gaula ut min begeistring. Men, et lite tips skal dere imidlertid få; skru av filmen når du skjønner at sluttscenen står for tur, den ble noe så inni granskauen flau, dum og patetisk at jeg rett og slett ikke skjønner hvordan den kan ha kommet med.

Crank er en adrenalin bombe av uante dimensjoner som vil underholde flertallet, men også skape avsky blandt endel. Glem alt du forbinder med tradisjonell action, her er det humoristiske actionscener i en slags alternativ virkelighet hvor vi møter en overdrevent rå helt, ei sinnsykt deilig dame og karikaturistiske skurker. Det kan også lønne seg å skru av de små grå, da er det mye lettere å kose seg med denne actionfantasien i ett par timer.
Den blir bare for drøy til å fortjene en plass blandt de beste, men det er også årets actionbrak selv om det ikke er den beste actionfilmen som har kommet i år. På en annen side er det vel få av årets actionfilmer som faktisk fremstår som actionfilmer kontra Crank!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende